петък, 10 август 2012 г.

Котли и камини на биомаса - пелетни котли и пелетни камини


Терминът "Биомаса" означава органична материя с растителен или животински произход. Биомасата се счита за бъдещ ключов възобновяем ресурс в световен мащаб. За 3/4 от хората, които живеят в развиващите се страни, биомасата е най-важният източник на енергия.
 Видове биомаса:
 Съществува голямо разнообразие от видове биомаса, но тези които представляват интерес от гледна точка на използването им за енергийни цени са - дървесина, растения, остатъци от селското стопанство и лесовъдството, както и органичните компоненти на битови и индустриални отпадъци. За отоплителни инсталации, при които е реализирана автоматизация на горивния процес, най-разпространени са - дървесните пелети, костилки от плодове ( череши ), дървесни стърготини, дървесен чипс и др.

 Какво представляват дървесните ПЕЛЕТИ?

 Дървесните пелети са компресирани под високо налягане дървесни стърготини. Полученият продукт може да бъде с размери 6 - 8 мм и повече в диаметър и съдържание на влага до 10%. От потребителска гледна точка те са изключително комфортно гориво с добри възможности за складиране и за регулиране на горивния процес. За разлика от другите видове твърдо гориво, с тях се работи лесно и пепелният остатък е минимален.

 Топлинният комфорт, който създават е еквивалентен до този постигнат при изгаряне на природен газ.

 Дългосрочната перспектива на този тип гориво е да бъде по-евтино в сравнение с газа. Предлагат се в разфасовки от 15 и 20 кг., удобни за зареждане на бункера с гориво на Вашата камина или водогреен котел на пелети.

 Съоръженията за оползотворяване на биомаса - чисти и лесни за използване!

 Този тип съоръжения се характеризират с висока степен на автоматизация. Автоматичното подаване на горивото, наличието на прецизно електронно управление и високия КПД (коефициент на полезно действие), Ви позволяват да се насладите на топлинния комфорт без сериозни ангажименти към отоплителната инсталация. По-високите разходи за изграждане на отоплителна инсталация, оползотворяваща биомаса се изплащат за по-кратък период от време в сравнение с традиционните съоръжения на течно и газообразно гориво, поради по-ниската цена на горивото.

 Биомасата е възобновяем енергиен източник, който не води до промени в климата. Това гориво е СО 2 неутрално, т.е. при изгарянето се освобождава само онова количество СО2, което преди това е било усвоено от атмосферата при фотосинтеза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар